Pasiklausymas ir šnipinėjimas

Šnipinėjimas, komercinis šnipinėjimas, komercine paslaptimi laikomos informacijos tyčinis neteisėtas įgijimas ar perdavimas kitam asmeniui.
Privatus asmens gyvenimas ir informacija taip pat yra vagiama.
Vaizdo stebėjimas.

Komercinis šnipinėjimas užtraukia baudžiamąją atsakomybę. Tas, kas neteisėtai įgijo komercine paslaptimi laikomą informaciją arba šią informaciją perdavė kitam asmeniui, baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

Šnipinėjimas, komercinis šnipinėjimas, komercine paslaptimi laikomos informacijos tyčinis neteisėtas įgijimas ar perdavimas kitam asmeniui. Priskiriamas prie ūkinių nusikaltimų. Dėl šnipinėjimo įmonės gali patirti didelių nuostolių, būti priverstos mažinti darbo vietų skaičių. Konkuruojančios įmonės ar asmenys iš įmonės neteisėtais būdais siekia gauti konfidencialios informacijos įvairiais tikslais (pvz., gavusios informaciją konkuruojančios įmonės gali įgyti konkurencinį pranašumą ar padaryti kitokią žalą įmonei, sunaikinti jos materialinius ir informacinius išteklius). Baudžiama už komercine paslaptimi laikomos informacijos (pvz., apie įmonės vykdomus tyrimus, ruošiamus gamybai ar gaminamus pavyzdžius) rinkimą neteisėtai patenkant prie informacijos šaltinių ar naudojant specialius prietaisus informacijai rinkti, jei tokie veiksmai daromi norint gautą informaciją perduoti kitiems asmenims ar įmonėms arba pasinaudoti ja pačiam savo ūkinėje veikloje.

Privatus asmens gyvenimas ir informacija taip pat yra vagiama. Jūsų asmens duomenys yra privati informacija, glaudžiai susijusi su jūsų privačiu gyvenimu. Žmogaus teisės gina jūsų privatumą, todėl bet kokie veiksmai su jūsų duomenimis varžo jūsų teisę į privatų gyvenimą. Vis dėlto ne visada tai reiškia šios teisės pažeidimą. Duomenų tvarkymas dažnai būtinas įprastam kasdieniam gyvenimui. Duomenų tvarkymas savaime nėra blogybė, jeigu sutikote, kad jie būtų tvarkomi ir tai atliekama teisėtai.

Tačiau gali atsitikti, kad jūsų duomenys bus tvarkomi be jūsų sutikimo ir nepaisant jūsų privataus gyvenimo apsaugos. Todėl duomenų apsauga būtina norint užtikrinti tinkamą jūsų asmens duomenų naudojimą ir jūsų teisės į privatų gyvenimą apsaugą.

Vaizdo stebėjimas apriboja jūsų teisę kontroliuoti savo asmens duomenų naudojimą ir taip riboja jūsų privatų gyvenimą. Šis procesas gali pažeisti jūsų teisę į privatų gyvenimą. Vaizdo kameros įrašo jūsų elgesį, ir šis įrašas gali būti saugomas ir naudojamas įvairiais tikslais.

DAUGIAU INFORMACIJOS

Lietuvos Respublikos baudžiamasis kodeksas:

Komercinis šnipinėjimas

Visuotinė lietuvių enciklopedija:

Šnipinėjimas

Žmogaus teisių gidas:

Duomenys ir privatumas

UAB „LIMLT” parduotuvė:

Monokuliaras ir pasiklausymo lekštė per atstumą „Bionic SpyEar”

Delfi:

„Kitas kampas”: seklys ir blakė

Share this post